Eksamensangst - 6 gode råd

Her er hjælp at hente hvis du lider af eksamensangst og eksamens skræk op til eksamen

 

1. Lav en læseplan

Lav en læseplan! Vigtigheden af en læseplan kan slet ikke understreges nok. Det er vigtig at din eksamensperiode bliver planlagt lidt, så du når det du gerne vil, men også for at du kan slappe mere af og ikke bliver alt for stresset. Vær sikker på du afsætter godt med tid så du ikke bliver stresset selv hvis du skulle komme lidt bagud. Sæt dage af hvor du kan holde fri med god samvittighed, og husk ikke at tænke på eksamen i den tid. Du har jo sat masser af tid at til netop at gøre dette, så det skal du ikke bekymre dig om når du har fri.

 

 

2. Øv dig FØR eksamen

 

Øv dig i at tale foran andre, så du er mere erfaren i det når du skal stå foran lærer og censor. Start evt. med at tale højt med dig selv i spejlet om et relevant emne du måske kunne blive spurgt du om til eksamen. Herefter kan du måske spørge nogen i din familie om de ikke vil høre på dig, og/eller give noget kritik når du redegør for nogle definitioner overfor dem. En studiegruppe med andre fra din skole hjælper også rigtig meget. Her kan i skiftes til at forklare koncepter og uddybe emner for hinanden. På den måde får i både terpet ekstra, og får øvet at stå og fortælle om et emne overfor nogen

 

3. Fjenden til eksamensangst

 

En meget effektiv måde at holde eksamensangst nede er visualisering.

Hvis du visualiserer eksamen igen og igen, vil du få det meget nemmere med at ikke blive nervøs og usikker på lærer, censor, pensum og selve eksamen. Eksamensangst er til at slippe af med. Det kræver lidt øvelse, men jo mere du visualiserer at forløbet går godt - jo større er chancen for at det lykkes!

 

4. Afstressning

 

Stress af i eksamensperioden. Det er rigtig vigtigt at lade kroppen falde ned engang imellem når man er midt i en stresset periode. Ellers risikerer du bare din krop og psyke er så presset når du engang når til eksamen at du bryder helt sammen hvis du er nervøs. Brug noget tid med venner og veninder hvor i aftaler ikke at snakke om skole eller eksamen. Hold en film aften. Motion er også rigtig godt til at komme af med nogle spændinger i kroppen, og det giver dig meget mere energi i hele forløbet at motionere jævnligt.

 

5. Hold dig i sikker afstand

Nervøsitet smitter, så tal ikke med andre studerende lige inden du skal ind til eksamen, eller undgå også dem du ved er meget nervøse i eksamensperioden.

 

6. Vejrtrækningen hjælper

Lær nogle afspændings og vejrtrækningsøvelser der kan hjælpe til både at forebygge og komme af med stress. Nogle simple vejrtrækningsøvelser er også rigtig godt inde til selve eksamen til lige at få dig ned på jorden hvis du føler du er ved at miste grebet.

 

 

Eksamensangst rapport

 

Her kan du downloade en rapport om eksamensangst, helt gratis.

Klik her for at downloade rapporten (pdf)

 

Eksamensteknik.dk © 2010 • Hjælp til eksamen, eksamensangst og studie

Din gratis ressource til eksamens hjælp